یک استاد نمونه کشوری:از نظر کارگاهی و کاربردی نسبت به دانشگاه‌های معتبر دنیا عقب هستیم
پیغام مدیر :
با سلام خدمت شما بازديدكننده گرامي ، خوش آمدید به سایت من . لطفا براي هرچه بهتر شدن مطالب اين وب سایت ، ما را از نظرات و پيشنهادات خود آگاه سازيد و به ما را در بهتر شدن كيفيت مطالب ياري کنید.
بازدید : 393
نویسنده : حامد عابدی

"داوود مستوفی نژاد"، دکترای مهندسی عمران و عضو هیئت علمی دانشکده عمران دانشگاه صنعتی اصفهان از سال 1366 است.

 تألیف بیش از 13 عنوان کتاب، انتشار 42 مقاله در مجلات علمی پژوهشی و ISI ، ارایه بیش از 90 مقاله در سمینارهای داخلی و خارجی، ثبت سه مورد اختراع و هدایت بیش از 40 پایان نامه و رساله تحصیلات تکمیلی از جمله سوابق ارزشمند این استاد دانشگاه می باشد.

از دکتر مستوفی نژاد در بيست و دومين آیين نكوداشت اعضاي هيئت علمي نمونه كشور به عنوان استاد نمونه توسط رییس جمهور تجلیل شد.

خبرنگار سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه اصفهان، گفت‌وگویی با این استاد نمونه کشوری انجام داده است که در ادامه به بخش‌هایی از آن اشاره می‌شود.

داوود مستوفی‌نژاد در خصوص معیارهای انتخاب استاد نمونه در کشور گفت: در انتخاب استاد نمونه در کشور چند عامل بسیار تاثیرگذار است که از آن جمله می‌توان مقالات منتشر شده در مجلات علمی خارجی و همینطور داخلی، مقالات ارایه شده در کنفرانس‌های بین المللی خارج از کشور، کتاب‌های منتشر شده توسط استاد، نفوذ کتاب‌ها در میان دانشجویان و اساتید، روش‌های تدریس و تنوع آنها را نام برد.

وی با اشاره به روش‌هایی که می‌تواند بازدهی تدریس در کلاس درس را افزایش دهد، اظهار کرد: همانطور که می‌دانید روش‌های تدریس در بیست سال اخیر در جهان تغییر کرده است. استفاده از اسلاید و فیلم‌های آموزشی در کلاس به عنوان وسایل کمک آموزشی و پرسش و پاسخ از دانشجویان به عنوان روش‌های نرم افزاری بسیار تاثیرگذار است.

این استاد دانشگاه نخستین شاخص در یک تدریس موفق را احترام متقابل استاد و دانشجو در کلاس دانست و افزود: یک مدرس باید سعی کند حد و مرز میان خود و دانشجو را رعایت کند و  برای دانشجو یک الگو باشد و همینطور باید سعی کند مطالعه زیاد داشته و به علم روز مسلط و به معنای واقعی علومی را که تدریس می‌کند درک کرده باشد و سعی کند از سووالات زیاد و مکرر دانشجو خسته نشود و بداند که استاد منبع دانشجو است.

وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر مقایسه وضعیت آموزشی در دانشگاه‌های کشور نسبت به دانشگاه‌های معتبر دنیا گفت: اجازه بدهید در محدوده تخصصی خودم یعنی مهندسی عمران صحبت کنم، به اعتقاد من این موضوع از دو دیدگاه تئوری و عملی قابل بررسی است، از دیدگاه تئوری بسیار در جایگاه خوبی قرار داریم و تدریس در دانشگاه‌های کشور مانند بهترین دانشگاه‌های دنیا انجام می شود، دانشجویان ما از نظر پایه بسیار قوی هستند، به گونه ای که بسیاری از دانشجویان ایرانی که از دانشگاه های کشور فارغ التحصیل می شوند و برای ادامه تحصیل به دانشگاه های خارج از کشور می روند از نظر مباحت نظری هیچگونه مشکلی ندارند. اما اگر دیدگاه عملی را به دو قسمت کاربردی و آزمایشگاهی تقسیم کنیم، از نظر آزمایشگاهی حداقل در دانشگاه‌های معتبر کشور آزمایشگاه‌هایی با امکانات خوبی در رشته‌های مهندسی داریم، اما از نظر کارگاهی و کاربردی نسبت به  دانشگاه‌های معتبر دنیا عقب‌تر هستیم و در جنبه‌های عملی مشکل داریم.

 مستوفی نژاد در خصوص تاکید بسیاری از استادان به دانشجویان مبنی بر ارایه متون درسی به زبان اصلی (انگلیسی) بیان کرد: به هر حال زبان انگلیسی یک زبان علمی بین المللی شناخته شده است و بیشتر مقالات و منابع علمی در جهان به خصوص در دوره های تحصیلات تکمیلی به این زبان نوشته شده است و برای کسانی که می خواهند در مباحث علمی فعالیت کنند، دانستن حداقل دو زبان دیگر به غیر از فارسی الزامی است. البته این موضوع بیشتر در مقاطع تحصیلات تکمیلی مطرح است و چون منابع به صورت کتاب تدوین نشده و در حال تحقیق توسط محققان جهان است، به صورت مقاله نوشته و به همین دلیل بیشتر به زبان انگلیسی تدوین می‌شود.

این عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان در خصوص دروس ارایه شده در دانشگاه‌ها و میزان کاربردی بودن آنها در بازار کار گفت: در زمینه کاربردی و عملی در رشته مهندسی، دانشجویان برجسته در دانشگاه های کشور بسیارند، اما من معتقد نیستم که دانشگاه موظف است تمام موارد کاربردی را به دانشجو بیاموزد و اگر دانشجو در زمینه تئوری قوی باشد در یک فرصت کوتاه می تواند در بازار کار موفق شود.

وی به وضعیت پژوهشی در میان اساتید اشاره کرد و افزود: اساتید به طور معمول تحقیقات و پژوهش مستقل و فردی را به ندرت انجام می‌دهند و بیشتر به عنوان ناظر در پروژه‌های دانشجویان تحصیلات تکمیلی نظارت دارند و هماهنگی‌ها را انجام می‌دهند.

مستوفی‌نژاد ادامه داد: بیشتر اساتید ما که به طور معمول در دوره‌های تحصیلات تکمیلی ناظر تحقیقات دانشجویان هستند، به خصوص در رشته های مهندسی تحقیقات قابل قبولی را ارایه و ابتدا سعی می کنند که بفهمند دنیا در آن زمینه چقدر پیشرفت داشته و این خود مدت طولانی را طلب می کند و بعد سعی می کنند قدم جدیدی بردارند.

وی تصریح کرد: برخی اساتید تحقیقات کاربردی دارند و برخی تنها بر روی تحقیقات تئوری فعالیت دارند، اما هر دو ارزشمند است که البته به دوران دانشجویی خود آن استاد باز می گردد و به اینکه در دوران دانشجویی خودشان چگونه کار کردند.

این استاد دانشگاه درباره افزایش آمار دانشجویان تحصیلات تکمیلی در سالهای اخیر گفت: در برنامه های کلان علمی کشور افزایش دانشجویان تحصیلات تکمیلی پیش بینی شده است، البته افزایش تعداد این دانشجویان در سالهای اخیر می تواند دلایل متفاوتی چون مشکلاتی در بازار کار داشته باشد به اینصورت که دانشجوی فارغ التحصیل کارشناسی چون احساس می کند شرایط اشتغال ایده آل نیست و اگر مدرک کارشناسی ارشد و یا دکترا داشته باشد شرایط بهتری پیدا می کند، پس ترجیح می دهد دو سال دیگر ادامه تحصیل دهد و فکر می کنم  شاید اگر شرایط اشتغال در کشور بهبود می یافت این آمار کاهش پیدا می کرد.

مستوفی نژاد هم چنین در خصوص میزان موفقیت خانم ها در رشته های فنی همچون مهندسی عمران اظهارکرد: آمار دانشجویان دختر در این رشته در سال های پیش از انقلاب بسیار کم بود و حتی یک یا دو نفر در کلاس حضور داشتند و در دهه 70 نیز این آمار زیاد نبود، اما در سال های اخیر بسیار افرایش یافته تا جایی که 25 درصد پذیرش رشته مهندسی عمران از دختران است، البته این رشته بسیار گسترده است و شاخه های متنوعی دارد و چون قسمتی از این رشته محاسباتی و طراحی است خانم ها بسیار در این شاخه ها موفق هستند البته بسیاری از آنها هم در کارهای عملی و اجرایی موفق بوده اند.

 گفت و گو از: حامد عابدی، خبرنگار علمی ایسنا- منطقه اصفهان







مطالب مرتبط با این پست
.



می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: